Poker för dig som vill bluffa, del 1

Att bluffa är en av pokerns mest karaktäristiska drag. Det innebär i korthet att du försöker lura någon att du har bättre kort än vad du egentligen har. Vem som helst kan bluffa på poker, men det krävs ett duktigt och intelligent pokersinne och ett så kallat ”pokerface” för att kunna bluffa framgångsrikt.

Det som gör bluffande till en konst på poker är att det finns så många faktorer att ha i åtanke och även om du lyckas tänka på allt så finns det fortfarande en slumpfaktor som kan ställa till det. En bluff är endast framgångsrik när motståndaren har lagt sig ner, det vill säga foldat. Det enda du som spelare egentligen kan göra är att ge dig själv så stor chans som möjligt att lyckas på poker.

Några verktyg

Några av de verktygen du har i din arsenal under din bluff är att checka, syna eller höja. Att checka betyder att du vill se vad din motståndare gör innan du bestämmer dig. För din motståndare så visar du att du förmodligen har mindre bra kort. Att syna innebär att du vill fortsätta vara med i spelet. För din motståndare kan det bland annat betyda att du har relativt bra kort men inte har tillräckligt bra för att våga riskera mer eller att du tror att du kommer att få bra kort i nästa giv. Om du höjer så visar du att du tror att du har bättre kort än din motståndare. Det är ett av de starkaste och mest symboliserande dragen på poker.

Bluffa är inte så svårt

Det är här pokerfacet kommer in i bilden. Att ljuga är spännande och kan få igång adrenalinet men det är även något som gör dig nervös. Det i sin tur kan omedvetet synas på en person, vilket inte är bra när man spelar poker. När man kommer på vilka tecken som en person omedvetet visar när de bluffar är det mycket lättare att syna någons bluff. När man har ett bra pokerface så visar man så gott som inga tecken alls att man bluffar.

Det finns två typer av bluffar, antingen har du fått så dåliga kort att den enda chansen att vinna är att din motståndare lägger sig, en så kallad ren bluff. Den andra typen av bluff är när du har fått relativt bra kort, det vill säga att det finns en chans att du får starkare kort i slutändan. Detta är en så kallad semibluff. Du har mycket högre chans att vinna på en semibluff än på en ren bluff.